Het nachtboek van Beau
Beau is 25 jaar en is hbo-verpleegkundige in het UMC Utrecht (UMCU). Zij werkt nu ruim anderhalf jaar op de verpleegafdeling Orthopedie & Traumatologie, waar ze ook tweemaal stage heeft gelopen. Haar mbo- en hbo-opleidingen heeft ze beide intern en duaal in het UMCU afgerond en ze loopt daar dus al vanaf haar zeventiende rond. Gemiddeld werkt ze twee reeksen nachtendiensten in de maand, variërend van twee tot vier diensten. Rekening houden met de planning van het thuisfront hoeft ze niet: haar kat Lola past geduldig op het huis wanneer Beau naar haar werk gaat. En overdag slaapt Lola lief met haar mee. In haar nachtboek neemt Beau je voor een nacht mee tijdens haar dienst.
Beau is 25 jaar en is hbo-verpleegkundige in het UMC Utrecht (UMCU). Zij werkt nu ruim anderhalf jaar op de verpleegafdeling Orthopedie & Traumatologie, waar ze ook tweemaal stage heeft gelopen. Haar mbo- en hbo-opleidingen heeft ze beide intern en duaal in het UMCU afgerond en ze loopt daar dus al vanaf haar zeventiende rond. Gemiddeld werkt ze twee reeksen nachtendiensten in de maand, variërend van twee tot vier diensten. Rekening houden met de planning van het thuisfront hoeft ze niet: haar kat Lola past geduldig op het huis wanneer Beau naar haar werk gaat. En overdag slaapt Lola lief met haar mee. In haar nachtboek neemt Beau je voor een nacht mee tijdens haar dienst.
Het verhaal van Beau loopt na de foto's door tot de volgende ochtend 8:00 uur.
22.30 uur
De nachtdiensten beginnen om 23.15 uur. Dus spring ik om 22.30 uur op mijn e-bike, en eigenlijk ben ik altijd te vroeg. Wel zo gezellig om nog even met de avonddienst te kunnen kletsen. We trappen af met de overdracht, waarin de belangrijkste informatie over de patiënten wordt gedeeld en ik die op mijn looplijst noteer. Ondertussen drink ik een kopje koffie. Dit is ook het enige moment dat ik een kopje koffie neem.
Tip van Beau:
Wees terughoudend met koffie. Cafeïne op het verkeerde moment kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van slaap en het slaapvermogen verminderen.
Vervolgens loop ik een rondje langs mijn zeven patiënten. Samen met de avonddienst controleer ik de vitaliteit van een nieuw huidtransplantaat. Dit moet ik vannacht elke twee uur herhalen, dus zet ik wekkers voor mezelf. Verder controleer ik de infusen en ondersteun patiënten waar nodig. Daarna besteed ik tijd aan het lezen van de patiëntendossiers, typ rapportages en schrijf ontslagbrieven. Ook maak ik een to-do lijst voor de rest van de nacht.
01.30 uur
Ik ben om 01.30 uur klaar, precies op tijd om wat te eten. Tussendoor probeer ik namelijk ook even aan mezelf te denken. Daarvoor maak ik gebruik van de Goedenachtapp, een app die nachtwerkers ondersteunt om zo gezond mogelijk de nachtdiensten door te komen. Aan de hand van mijn chronotypering – ik ben een vroeg chronotype – weet ik wanneer voor mij de beste tijden zijn om te eten, bewegen en slapen. Om 01.30 uur eet ik vaak wat kwark, dit neem ik van thuis mee. Ik doe mijn best om veel eiwitten te eten en pas aan het einde van de nacht koolhydraten toe te voegen. Tot ongeveer 05.00 uur drink ik veel thee en water. Daarna stop ik daarmee, omdat ik anders overdag vaak wakker word om te plassen.
Na mijn eetmomentje zet ik per patiënt de medicatie voor de volgende dag uit. Ik moet deze taak even onderbreken, er komt namelijk een postoperatieve patiënt. Met mijn collega haal ik deze patiënt van de uitslaapkamer op, meet de vitale functies, sluit het infuussysteem aan op onze pompen en zorg dat de patiënt kan gaan slapen. De patiënt ligt in isolatie, dus trek ik isolatiekleding aan om andere patiënten, collega’s en mezelf te beschermen. Daarna ga ik verder met het uitzetten van de medicatie en loop naar patiënten die bellen. Daarnaast maak ik antibiotica voor de rest van de nacht en voor mijn collega’s van de dagdienst. Dit keer zijn het er maar vijf. Soms zijn het er wel twaalf.
03.00 uur
Rond 03.00 uur merk ik dat ik vermoeid begin te raken. Niet zo gek, het is mijn eerste nachtdienst van deze reeks. Vanmorgen stond ik om 08.45 uur op en ik heb er een volle dag opzitten. Ik haal mijn eerste nacht altijd door, want ik vind het lastig om voor te slapen. Daarvoor voel ik mij te onrustig. Als ik op mijn Goedenachtapp kijk, zie ik dat ik om 03.00 uur ook de sterkste neiging heb om te slapen. De eerste keer dat ik de app gebruikte, was ik onder de indruk: de tijden komen overeen met hoe vermoeid ik me voel en wanneer ik trek krijg. Powernappen tijdens nachtdiensten kan ik helaas niet. De meesten van mijn collega’s lukt dat wel. Als het rustiger is, gaan zij op de bank met een dekentje liggen en vallen vaak even in slaap. Dat zit er deze nacht niet is, daarvoor is het te druk.
Ondertussen kijk ik een opdracht voor mijn student na en ben ik bezig voor de Verpleegkundige Adviesraad, waar ik lid van ben. Met een collega tellen we alle opiaten. Dit zijn sterke pijnstillers die we in een kluis bewaren. Iedere keer dat we een opiaat pakken, dienen we dit op een lijst te registreren. Het is een standaard taak om elke nacht te tellen of de afgetekende lijsten nog overeenkomen met de huidige voorraad. Vervolgens vul ik het een en ander in de medicijnkamer aan, zoals de infuuskar en de materiaal voor het maken van antibiotica.
Tip van Beau:
Heb je tijdens het nachtwerk een inkakker? Ga even bewegen! Daarmee breng je je lichaamstemperatuur omhoog en verbeter je je reactietijd en concentratievermogen.
Om in beweging te blijven loop ik soms een rondje. Echter kiezen we er vannacht voor om te pingpongen. We hebben namelijk een eigen tafeltennistafel in de fysioruimte! Dit is heel fijn als je een inkakker hebt. En ook dat weet de Goedenachtapp. Volgens de app daalt mijn lichaamstemperatuur rond 03.30 uur. Het dalen van je lichaamstemperatuur heeft een negatief effect op je reactietijd en concentratievermogen. Daarom is het goed de hartslag even te verhogen en de spieren aan het werk te zetten als je energie inzakt tijdens je nachtdienst. Daarnaast is het natuurlijk leuk om even een lolletje te trappen.
05.00 uur
Aan beweging deze nacht geen tekort: om 05.00 uur mag ik een patiënt van de spoedeisende hulp ophalen. Ik eet nog even snel een tosti, dat is mijn standaard tussendoortje om 05.00 uur. De patiënt is nog onder invloed van middelen en spreekt geen Nederlands of Engels. Eenmaal op de afdeling trekt de man zijn infuus eruit. De hele kamer zit onder zijn verdunde bloed. De patiënt is nog niet helder en doet pogingen om het ziekenhuis te verlaten, dit laat hij geagiteerd weten. Ik bel de beveiliging om ons te ondersteunen en de arts om verdere afspraken in het beleid te maken. We proberen deze situatie zo snel mogelijk te de-escaleren en dat lukt. Om 06.00 uur lopen we namelijk nog een ronde langs alle patiënten.
06.00 uur
We lopen onze laatste ronde langs alle patiënten. Ik gebruik mijn to-do lijst om alle taken af te ronden. Bij een paar patiënten meet ik de vitale functies, ik leeg de blaaskatheters, meet twee glucosewaarden, lees drainproducties af, geef antibiotica en bekijk wonden. Omdat patiënten hiervan wakker worden en pijn hebben, deel ik ook nog wat pijnstillers uit. Daarna vul ik de laatste dingen in de rapportages aan. Vanaf 07.00 uur druppelen de collega’s van de dagdienst binnen en om 07.30 uur draag ik mijn patiënten over aan de verpleegkundig dagcoördinator.
08.00 uur
Het was een bezige, maar fijne dienst! Om 08.00 uur stap ik weer op de fiets naar huis. Ik heb altijd muziek op, dit houdt me alert. Ook draag ik een zonnebril, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Zo vermijd ik het felle licht zodat ik beter in slaap kom. Tijdens mijn fietsrit kom ik een prachtige zonsopkomst tegen, een genietmomentje! Als ik thuis kom, eet ik nog twee gekookte eitjes. Dan slaap ik altijd beter door. Vaak slaap ik van 09.00 tot 15.00 uur. Tussen mijn nachtdiensten door probeer ik te bewegen: soms ga ik fitnessen en soms is een wandeling ook goed. Ook probeer ik altijd minimaal één sociale afspraak te maken, zodat ik de nachtdiensten mentaal beter volhou. Na mijn laatste nachtdienst slaap ik tot 13.30 uur, zodat ik weer naar het dagritme kan terugschakelen. Helaas heb ik daar de grootste moeite mee en duurt het bijna een week voordat ik weer goed slaap en over mijn vermoeidheid heen ben.
Nachtwerk blijft helaas ongezond. Gelukkig kom ik tegenwoordig de nachtdiensten beter door met de ondersteuning van de Goedenachtapp. Het proberen waard!
De Goedenachtapp is een gratis app waarin medewerkers van (academische) ziekenhuizen tips en informatie vinden om zo goed mogelijk hun nachtdienst te doorlopen. Fit zijn tijdens de nachtdienst is belangrijk voor de kwaliteit van de zorg, en ook voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. SoFoKleS heeft de app ontwikkeld samen met de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). De app is in het voorjaar van 2023 vernieuwd.
De Goedenachtapp is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android en is gratis te downloaden in de Apple App Store en op Google Play.
Goedenachtapp gebruik in november 2024
- 721 Unieke actieve gebruikers die 1.755 keer hun rooster in de app invulden om tips te ontvangen over hoe ze zo gezond mogelijk om kunnen gaan met hun nachtwerk.
- Tijdens de nachtdienst werd de app het meest gebruikt om 20.00 uur, 02.00 uur en 07.00 uur.