Roostergame
Zeker als je werkt in de zorg, is het belangrijk om je eigen gezondheid niet te vergeten. Een gezond rooster is daar een belangrijk onderdeel van. Welk effect hebben de keuzes die jij maakt over planning in de zorg op de zorgmedewerker, de organisatieplanner en de patiënt? Beantwoord de vragen en kom erachter of jouw keuzes in evenwicht zijn.
Zo tel je je punten:
Je telt je punten in drie categorieën: zorgmedewerker, patiënt en organisatieplanner. Tel punten op of trek punten af bij de zorgmedewerker, patiënt of organisatieplanner, afhankelijk van het antwoord dat je geeft. Hebben de zorgmedewerker, patiënt en organisatieplanner ieder ongeveer evenveel punten nadat je alle vragen hebt beantwoord? Dan ben je in evenwicht!
1. Je bent erg moe in de nachtdienst en er is een kans om een ‘quick nap’ (slaapje van 19 min) te doen. Wat doe je als zorgmedewerker?
A. Je geeft toe aan je vermoeidheid en besluit een ‘quick nap’ te doen. Effect:
+3 voor de zorgmedewerker. -1 voor de patiënt.
B. Je neemt een sterke kop koffie om de dip door te komen.
Effect:
-1 voor de zorgmedewerker. +3 voor de patiënt.
2. Je komt uit de nachtdienst en voelt je nog best energiek. Een collega op de afdeling heeft zich ziek gemeld en er wordt gevraagd of je de eerste paar uur van de dienst kan opvangen. Wat doe je als zorgmedewerker?
A. Je staat het team bij en vangt de eerste paar uur van de dienst op.
Effect: -1 voor de organisatieplanner. +3 voor de patiënt. B. Je wilt geen schending maken dus het team zal de eerste paar uur zelf moeten opvangen.
Effect: +3 voor de organisatieplanner. -1 voor de patiënt.
3. De organisatieplanner doet zijn best zo min mogelijk te muteren in het rooster. Een collega doet na de publicatie van het rooster alsnog een verzoek tot ruilen. Wat doe je als organisatieplanner?
A. Je honoreert het ruilverzoek.
Effect: +1 voor de zorgmedewerker. -1 voor organisatieplanner. -1 voor de patiënt. B. Je spreekt de collega erop aan dat die eerder al de mogelijkheden heeft gehad om dat zelf te doen en de ruil wordt niet uitgevoerd.
Effect: +2 voor de zorgmedewerker. +2 voor organisatieplanner.
4. Je hebt jezelf met kerst ingepland en je ziet dat er met oud en nieuw nog mensen nodig zijn. Wat doe je als zorgmedewerker?
A. Je laat je dienst staan en blijft op tweede kerstdag werken.
Effect: +3 voor de zorgmedewerker. -1 voor organisatieplanner. -1 voor de patiënt. B. Je geeft door aan de organisatieplanner dat je de dienst van kerst kan wisselen naar oud en nieuw.
Effect: +3 voor de organisatieplanner. +3 voor de patiënt.
5. Bij het teamroosteren is nog niet elke dienst opgelost want medewerkers hebben zich nog niet in alle diensten ingepland. Wat doe je als organisatieplanner?
A. Je geeft het rooster terug aan de afdeling.
Effect: +3 voor de zorgmedewerker. +2 voor organisatieplanner. +1 voor de patiënt. B. Je maakt het rooster zelf kloppend en de medewerkers moeten de uitkomst accepteren.
Effect: -1 voor de zorgmedewerker. +3 voor organisatieplanner. +1 voor de patiënt.
6. De medewerkers hebben vanuit de cao recht om niet bereikbaar te zijn. Er is een open dienst. Wat doe je als organisatieplanner?
A. Je belt de zorgmedewerker tóch over de open dienst.
Effect: -1 voor de zorgmedewerker. -1 voor organisatieplanner. +1 voor de patiënt. B. Je onderneemt geen contact maar je lost het met de huidige medewerkers op.
Effect: +3 voor de zorgmedewerker. +2 voor organisatieplanner. +2 voor de patiënt.
Eigen regie op het rooster
Door de serious game is er meer bewustwording ontstaan bij planners en leidinggevenden over de knelpunten in het roosterbeleid. De game zorgt voor betere kennis en inzichten bij de planners. Daarnaast werd duidelijk dat het gedrag van medewerkers medebepalend is bij het tot stand komen van de roosters, en daarmee wordt de teamverantwoordelijkheid aangesproken. Wil je meer leren over gezond teamroosteren? Of wil je het bordspel Roostergame of het digitale Serious game Roosteren ook met je eigen team spelen? SoFoKleS biedt verschillende soorten ondersteuning aan voor medewerkers, planners, leidinggevenden en zorgteams. Bekijk het aanbod in ondersteuning rondom plannen en roosteren.
Cao-app voor umc’s
Hoe zat het ook alweer met de afspraken tussen werkgevers en werknemers in de sector umc’s? Alle informatie uit de nieuwe cao van umc’s is nu ook te vinden in de Cao umc app van SoFoKleS. Lees meer en download de app.